Kimondjuk!

Éljen Eduárd!

Éljen Eduárd!

Az információ trónfosztása

- Nerbeszédelemzés -

2018. szeptember 25. - Konok Péter

woman-talking-chat-blah-popart.jpgNézem az elmúlt napok kormányzati kommunikációjának termékeit (már ha a szó hagyományos értelmében "kommunikációnak" nevezhető a reflektálatlan hatalmi monológ), sorjáznak a "migránsmentes övezetek", a "valósággal köszönőviszonyban sem állónak" tételezett nem nerkonform gondolatok anatémái, az istentől kegyelmezett, hitvalló kormányzat idült üdvtanai.

Vagy éppen nézhetem a – látszólagosan – „ellenkező oldalról” származó ál-, fél- és rémhírek özönét is. Tulajdonképpen mindegy. Hótegál. Ugyanaz a nyelvezet, talán még a nyelvek is ugyanazok.

Szavakból állnak ezek a mondatok és jelzős szerkezetek, a szavak betűkből, és a szövegek engedelmeskednek a nyelvtan szabályainak (jó, Németh Szilárdnál nem, de őt részben azért tartjuk, hogy röhöghessünk rajta, afféle szelep, hogy lám, a NER-ben bárkiből lehet állólámpa - ez persze hazugság, a NER meglehetősen rögzített, immobil társadalom a posztmodern feudalizmusával, csak a megfelelő emb... alanyokból lehet állólámpa vagy kabátakasztó); vagyis a kormányzati "kommunikáció" verbális struktúrái formailag megfelelnek a beszéd követelményeinek.

Ez azonban mégsem beszéd. Vagy legalábbis a szónak nem abban az értelmében, ahogy azt fene nagy modernitásunkban gondolnánk. Hogy tartalma van, közlést hordoz, dialógust képez, visszacsatol, átgondol, megfontol, érvel, vitatkozik.

Még csak nem is kinyilatkoztatásokról van itt szó, mert a kinyilatkoztatás csupán a kommunikáció egyirányúsított, autoriter formája, de konkrét jelentése azért van, közölni akar valamit.

Ezek a szópanelek csupán hangolnak. Rá, hozzá, fel, le. Tulajdonképpen leginkább a mágikus ráolvasásokhoz, átokszövegekhez hasonlíthatóak, ahol nem a szavak, hanem a meghatározott szavak kimondásának aktusa volt fontos, a valóság befolyásolásának kulcsa a szabott, előre rögzített beszéd előadása volt, nem az abban hordozott gondolatok, a tartalom valamiféle érvelési-kognitív mechanizmusa. Ezek a szövegek nem megértésre játszanak, még csak nem is elfogadásra (alapesetben az elfogadás is mérlegelés, tehát gondolkodás és döntés eredménye), hanem az együttrezgésre, a mágikus formula hullámainak és kvantumainak megfelelő azonosulásra. Húrokat akarnak pendíteni bennük ezek a szóstruktúrák, édesbús dalokat játszani rajtunk az istentől eredő hatalomról, vagy éppen arról, hogy "az ellenállás hiábavaló", vogon mantrákat hallunk és olvasunk, mégis - hiába, ilyenek vagyunk, így szocializálódtunk - az értelmet keressük bennük, jelentések után kutatunk ott, ahol csak kötött, rituális ritmus van, és semmi melódia, főként nem improvizáció.

A propaganda fehérzaja ez, a hatalom öntekintélytisztelő dadaizmusa.

A nerbeszéd (amelynek része a kváziellenzéki nerbeszéd is) nem megindokolja az elvárásait, nem is kiköveteli az engedelmességet, hanem azt akarja elhitetni velünk, hogy az engedelmesség, a behódolás szükségszerű, hogy soha nem nyugszik le a nap a belenyugvás birodalmában. Hogy nincs is más birodalom. Hogy csak Orbán van meg Gyurcsány van (vagy más, tökugyanolyan termékek).

Olyanok ezek a frázisok, mint tanúvallomások és vádbeszédek egy nagy koncepciós perben: a valósághoz abban az értelemben nincs közük, hogy arról nem vesznek tudomást, csakis saját, zárt logikai rendszerükben mozognak, ahol viszont kiküszöbölnek minden lehetséges ellentmondást - és azt tekintik egyedüli és megfellebbezhetetlen valóságnak. Nincsenek kérdések - a tanúkhoz és a vádlottakhoz intézett kérdések is válaszok, a vallomás és az ítélet, ahogy ezt Pelikán is meghökkenve látta, felcserélhetőek, nincs ok-okozatiság, időrend, kohézió, nincs tétje a lefutott játszmának. A szavak vákuumja ez, olyan fekete luk, amit - miként a kozmosz fekete lukjait - rációra és megértésre trenírozott agyainkkal nem vagyunk képesek értelmezni egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy éppen a kereteink (az értelmet kereső értelmezési keretek) jelentik ebben az akadályt.

A nerbeszéd nem beszéd. Ne próbáljuk beszédként megfejteni, mert a megoldásaink egyáltalán nem passzolnak ebbe a keresztrejtvénybe.

Teljesen mindegy, hogy áll-e a kormány mögött valamiféle patchwork-ideológia (nem áll amúgy - a premodern formák totális posztmodern relativizmust hordoznak). Csak a lopási folyamatok szükségszerű zörejeit halljuk, a rablás munkazaját. Zörögnek az álkulcsok, csikorog a feszítővas, sivít a kasszafúró fúrója, suhog a zsák, amibe a szajrét pakolják, "pénzt vagy életet" követelnek az álarcos haramiák. Ennyi, nem több.

Ezekkel az akusztikai kulisszákkal nem lehet vitatkozni. Ez a hatalom (beleértve az „ellenzékét” is) már rég túl van rajta, hogy vitapartnernek tekintsük. Jelentéstelen szájából fülsiketítően ömlik az álbeszéd. Fogadjuk meg hát egyetlen valódi tanácsát: ne azt figyeljük, amit mond, hanem azt, amit csaló kezeivel csinál. A valóságukat cáfoló valódiságot figyeljük.

Akkor megérthetjük talán, és legyőzni csak az érthetőt lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://eljeneduard.blog.hu/api/trackback/id/tr9514262571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2018.09.26. 16:11:09

A szimulákrum elsőbbsége, level 4.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.09.26. 18:06:53

Mindig is azt figyeltem ki mit csinal, azert szavaztam Orbanra. Persze az se kutya amit mond.

felucca02 2018.09.26. 18:08:19

Ez nagyon jó volt! A legérdekfeszítőbb, amit a témában olvastam!
Most akkor nézzük, melyik troll ér ide először? Spis? Macisajt?

felucca02 2018.09.26. 18:09:03

Eh, nem találtam el!

BiG74 Bodri 2018.09.26. 18:22:37

@felucca02:
Nem tudhatod, a név nem kötelez. Lehet a személyt eltaláltad.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.26. 18:50:04

Ezek a húgyagyú fideszfaszkalapok már 1998-ban is ezt csinálták. Ennek mestere deutsch tompika volt, aki sose válaszolt a feltett kérdésekre, csak nyomta a baromságait, amit éppen kitalált. Nemhiába buktak meg már akkor is 2002-ben. Nem változtak semmit. 2010-ben nem a fideszfaszfejek nyertek, hanem a másik oldal vesztett és a válság tarolt. Most sem a fidesztetvek nyernek sorozatban háromszor, hanem a világgazdasági konjunktúra húzódik el ilyen sokáig, majd egy évtizedig, hogy nyerhessenek és tudjanak osztogatni, fosztogatni. De hamarosan válság lesz, és úgy elfújja ezeket a dilettáns hatökröket, mint a pelyhet a szél.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.26. 18:54:22

@felucca02: Lehet ezek egy személy alatt futó nickek. De lehet van 3 fideszbirka, akik 15 név alatt nyomják a faszságokat.

TSandor Toth 2018.09.26. 19:18:09

A NER öt "tartóoszlopa" Munka, otthon, család, egészség és rend . Mi a bajotok ezzel?

Emmett Brown 2018.09.26. 19:44:06

@TSandor Toth: hiányzik belőle a kereszténység.

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2018.09.26. 21:19:53

Ez már meg lett énekelve, maga Orbán eldalolta (ne azt figyeljük panel), és eddig is nyilvánvaló volt hogy a Lázár által kiénekelt "kommunikációs kormányzás" (vagy valami hasonló) folyik itt. Azaz propaganda és annak logikájába illeszkedő megnyilatkozások (primitív, de zseniális) amivel a kemény magot továbbra is képesek érzelmileg (és ez a lényeg) manipulálni. De most ez a felismerés itt mintha spanyolviasznak lenne eladva, vagy ez is csak egy NER konform ellenzéki visszhang. Sarkítva: nesze semmi fogd meg jól. Ez kb. már több éves felismerés és még mindig itt tartunk? Már rég nem ezzel kéne foglalkozni, hanem a társadalmi apátia és szervilizmus ellenszerén! Az talán előbbre vinne, csakhogy mintha az az ellenzéknek se lenne érdeke. Merthogy akkor a társadalom nem csak Orbánt és Udvarát, de az ún. ellenzéket és annak elitjét is lecserélné. Simicska árva "partizánokat" is.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.09.26. 21:21:51

@TSandor Toth: Sorolom: Munka: nincs jólfizető csak nyugat európában, megy is mindenki kifelé, otthon: drága, főleg pesten ahol van néhány jófizető állás, család: azon gyerekes családokat támogatják adókedvezménnyel, akik sokat keresnek a nemlétező jól fizető állásokban, Egészség: akinek kedves az élete ne menjen állami kórházba mert ott meghal és megvakul, rend: olyan nincs mert mindennap magyarok erőszakolnak nőket, halálra gázolnak az utakon magyar ártatlanokat, a közlekedés katasztrofális, állami vezetők az oligarcháikkal együtt milliárdokat sikkasztanak, azok a migránsok, akikkel riogatnak, meg nem léteznek.

anyadmajma 2018.09.26. 22:00:02

@felucca02: csak a hazaáruló blsevik geci birka jár ide vagy 1000 nickel, úgyhogy tuti ő lesz azelső bértroll:)

kvadrillio 2018.09.26. 22:52:53

EZTÍGYHOGY ???? TARLÓS ELDÖNTÖTTE ???!!!

Betlehem lesz Budapest testvérvárosa
Jóváhagyta a ciszjordániai Betlehem és Budapest között nemrégiben megkötött testvérvárosi megállapodást a Fővárosi Közgyűlés.

A testület egyhangúlag támogatta a megállapodást, amelynek keretében lehetőség nyílik a klasszikus kultúra (színház, irodalom, zene, képzőművészetek, néprajz), a turizmus és zarándoklat, az ifjúság és sport, valamint a történelmi és kulturális örökség védelme és megőrzése területén való együttműködésre.
A Betlehem és Budapest közötti első kapcsolatfelvétel 2011-ben történt Tarlós István főpolgármester betlehemi látogatása alkalmával.

A főpolgármester idén júniusban hivatalában fogadta a palesztin nagykövetet, aki átadta Anton Szalman, Betlehem polgármesterének meghívólevelét. A meghívólevélben a betlehemi városháza egyúttal javaslatot tett arra, hogy "Budapest és Betlehem között testvérvárosi együttműködés létesüljön elsősorban a két város baráti kapcsolatainak erősítése, sokszínűvé tétele, valamint a kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken való együttműködés lehetőségének megteremtése céljából".

Tarlós István a meghívásának eleget téve ellátogatott Betlehembe és a városvezetők szeptember 3-án aláírták a két város közötti testvérvárosi megállapodást.

kvadrillio 2018.09.26. 23:19:16

Bogár LászlóTíz év után
2008 szep­temberében és októberében 10-15 ezermilliárd dollárnyi anyagi vagyon tűnt a semmibe

Bogár László – 2018.09.25. 04:08

Éppen tíz éve annak, hogy az elmúlt száz év egyik legsúlyosabb, következményeit tekintve még ma is pusztító válságának „látványtechnikailag” legintenzívebb szakasza elkezdődött: 2008 szep­temberében és októberében 10-15 ezermilliárd dollárnyi anyagi vagyon tűnt a semmibe, pontosabban ekkora vagyontömegről derült ki, hogy valójában csak „csinálva van”, nem létezik, csak fennáll. Mert, hogy az előző évtized csupán „beetetési” fázis volt, amelynek során a gyors meggazdagodásban reménykedő döntő többség a gyors elszegényedésbe hullott alá.

De mi is történt valójában, és tudunk-e, lehet-e egyáltalán bármit tanulni abból, ami tíz éve lezajlott? Ez a válság, akárcsak az elmúlt évszázad minden nagy krízise, sokkal inkább egy „álság” volt, hisz ma már egyértelműen felsejlenek a tudatos tervezés és kivitelezés kontúrjai. E masinéria erőforrás-szivattyúinak hidraulikája nagyjából a következők szerint működött. Először is elkezdődött egy globális „lufi” felfújása, amelynek legmegfelelőbb terepe az amerikai ingatlanpiac volt. Talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy ez a világ anyagi vagyonának elég jelentős szegmense, 20-25 ezermilliárd dollár lapul benne. És ha elég sok emberrel tudják tartósan elhitetni, hogy ez az ingatlanár-emelkedés, szemben a történelem minden eddigi ingatlanár-emelkedésével, soha nem fog véget érni, akkor indulhat is a nagy globális játszma.
Ennek lényege az, hogy egyre többen vesznek fel hatalmas és persze egyre kockázatosabb hiteleket azért, hogy ebből vegyenek – kifejezetten spekulációs céllal – ingatlant. És amikor már óriási tömeg nyüzsög a professzionálisan felépített csapdában, hogy, hogy nem, az ingatlanárak mégsem nőnek az égig, sőt zuhanásba mennek át. A zuhanást persze láncreakciószerűen fokozza, hogy a megriadt lakásvásárlók azonnal eladnának, mert tudják, a hitelezőjüket aligha hatja meg, hogy már csak óriási veszteséggel tudják eladni a nyereségre spekulálva vásárolt ingatlant.

A mesterségesen keltett médiahisztéria tovább fokozza a pánikot, és most megjelent egy olyan elem is, ami a 2008 előtti válságokban még nem létezett. Ez az elem a globális pénzhatalmi rendszernek egy olyan „újítása” amelynek lényege, hogy a nagyon kockázatos ügyfelek is kaphatnak korlátlan hitelt, persze extra kamatokkal és költségekkel, ráadásul a bankok egy teljesen átláthatatlan és ellenőrizhetetlen rendszerben kezdik el adni-venni ezeket a mérgezett, „származtatott” értékpapírokat.

Ennek az „innovációnak” esett áldozatul igen látványosan Amerika legrégibb bankja, a Lehman Bro­-
thers. A pénzintézet 2008. szep­tember 15-én bekövetkező összeomlásakor 639 milliárd dollárnyi eszközállomány fölött rendelkezett, vagyis a Lehman volt a legnagyobb cég, amely valaha csődbe ment.
A banknak ekkor már csak alig 22,5 milliárd dollárnyi saját tőkéje volt 639 milliárd dollárnyi eszközre vetítve. A Lehman vezetősége és alkalmazottai egyébként szinte következmények nélkül megúszták, hogy eszetlen kockázatvállalásukkal lényegében bedöntötték a világgazdaságot. Vagyis, hogy vállalták a „detonátor” szerepét ebben az ördögi játszmában.

A Lehman összeomlása nyomán keletkezett több mint hatszázmil­liárd dolláros (ez nagyobb, mint Magyarország egész nemzeti vagyona) pénzügyi kráter volt az a látványtechnikai elem, amelyre hivatkozva a globális pénzhatalmi rendszer megzsarolhatta a nemzetállamokat. Ha nem kapnak azonnal gigantikus állami támogatást, akkor összeomlik az egész pénzrendszer, és ennek nyomán az egész világgazdaság, és ez globális permanens polgárháborúhoz, anarchiához, káoszhoz vezet. És az államok fizettek, két év alatt nagyjából tizenötezermil­liárd dollárt.

kvadrillio 2018.09.26. 23:21:03

@kvadrillio: ÉS MÉG VALAKI AZT AKARJA, HOGY NE KERESKEDJÜNK IRÁNNAL VAGY BÁRKI MÁSSAL ???? AMIKOR ORSZÁGOK SORA MÉG MINDIG NYÖGI ENNEK A VILÁGGAZDASÁGI VÁLSÁGNAK A KÖVETKEZM,ÉNYEIT ??? !!!

felucca02 2018.09.27. 06:48:21

@TSandor Toth: Nem. Először is NER nem létezik. Valakik szeretnék, ha létezne, de nem tudok ilyenről. Nincsen együttműködés, leuralás van, azaz annak kísérlete.
Azután, ha lenne is ilyen, annak egyetlen tartóoszlopa lenne: az anyagi javak és a befolyás korlátlan kisajátítása, a kereszténység, mint jól hangzó eszme kiárusításával.
Ha lenne Jézus, ezeket a kufárokat verné ki először a templomból. Semjénnel kezdené, közvetlen utána Orbán jönne. A többire nem érdemes szót vesztegetni, mert abban a pillanatban kidurrannának, mint a túlfújt lufi, egy darab nedves rongy maradna a helyükön.

Nagykörúton túli magyar 2018.09.27. 20:18:37

Öröm nézni, ahogy ez a néhány nickgyáros libbant a maga kis beszűkült világából osztja az észt, hogy ennyi meg annyi nickkel kommentelnek a valódi magyarok. MUHAHA!

Örülhettek ha ezer hordóütlegelőt IQ bajnokot ki tudtok vonszolni az utcára, és akkor már biza mondhatjátok, ti vagytok a többség. :D :D Persze csak egyszer-egyszer sikerül, utána gyurcsány apátok visszavonulót fúj, mert azért ez elég ciki.

Az egyharmad is ordító csalással jött össze nektek tavasszal, meg az igencsak aránytorzító veszteskompenzáció miatt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.10.02. 08:44:12

Érzelmi politizálás? Na jó, inkább agitPRop. :-( Sajnos nem új keletű dolog. Oktatással neveléssel lehetne ellene küzdeni, de jól láthatóan az elmúlt 8+ éveben túl kedves vezetőnk éppen hogy a butításban és jellemtelenítésben serénykedik. :-(

Körvonalazódik a nagytesó is. Ez már új dolog. :-( Ma még csak Kínában, de ki lát a jövőbe?

danubeinstitute.blog.hu/2018/10/02/a_google_es_a_privatizalt_autokracia
süti beállítások módosítása