Kimondjuk!

Éljen Eduárd!

Éljen Eduárd!

Esterházy, az elfajzott "író"

2018. augusztus 05. - Helvegen

Miért fontos a Magyar Időknek, hogy Esterházy Péter jó író vagy sem? Miért áldoznak rá több cikket is, erősködve, hogy nem az? Hiszen tudniuk kell, hogy kiknek írnak. Az ő olvasóközönségük úgysem olvas Esterházyt, Spirót, Krasznahorkait, Nádast, Závadát, és Radnóti Sándor életműve is hidegen hagyja őket. Akkor miért csinálják?

Ugorjunk egy nagyot.

1937 nyarán a müncheni Hofgartenben Joseph Goebbels megnyitott egy képzőművészeti kiállítást, ahol olyan művészek alkotásai szerepeltek, mint Paul Klee, Otto Dix, Max Ernst, Pablo Picasso, Piet Mondrian, Marc Chagall vagy Moholy-Nagy László. Több mint száz művész, a modernizmus krémje. A tárlat hihetetlenül népszerű lett, naponta átlag húszezren tekintették meg. Csakhogy Goebbels célja nem a modernista művészet népszerűsítése volt, hanem épp ellenkezőleg.

A kiállításnak azt a címet adták, hogy Elfajzott „művészet”, és az alkotókat túllihegett jelentőségű dilettánsoknak, betegelméjűeknek, istenkáromlóknak, a zsidó kultúra által fertőzött nemzetgyalázóknak bélyegezték. Gondoskodtak róla, hogy erről a közönség is tudomást szerezzen, ezért a kiállított műveket becsmérlő feliratokkal látták el, mintegy tájékoztatásképpen.

art.jpg

A nácik nem tartották magukat művészetellenesnek, de csak azt a művészetet viselték el, amelyet irányítani lehetett és propaganda-célokra használni. Egyfajta heroikus romantizmust propagáltak, ahol minden tökéletes. Az expresszionizmus, szürrealizmus, dadaizmus, szimbolizmus nem ilyen, ezeken a területeken túl nagy a szabadság és nonkonformizmus.

art2.jpg

Az Elfajzott „művészet” kiállítással egyidőben egy másikat is megnyitottak Große Deutsche Kunstausstellung címmel, az lett volna a „eredeti” kiállítás, ott mutatták meg a követendő irányt. Hősiességet, hűséget, optimizmust, maszkulin erőt és északi szépséget sugárzó, grandiózus művek kaptak ott helyet. Görög-római klasszikus ízlés, semmi szorongás, létbizonytalanság, semmi háborús trauma, csak izmok és optimizmus. Azonban a vad nácirajongókat és az odarendelt közönséget kivéve ezt a kiállítást alig látogatták, noha gyakorlatilag egymás mellett volt a kettő. 

Goebbels számított erre. Korábban ő maga is az expresszionista festészet rajongója volt, ezért tudta, hogy a náci izomszobrok nem rúghatnak labdába a valódi művészet mellett. Csakhogy Hitler a művészetben is a nemzetiszocialista eszmét akarta látni, így ki kellett találnia valamit. És ki is találta: amit nem taposhatsz el és nem rejthetsz el az emberek elől, azt mutasd meg mindenkinek – de helyezd olyan kontextusba, hogy az emberek kigúnyolják és megvessék. Így született az Elfajzott „művészet” ötlete, amely úgy mutatta be a huszadik század megkerülhetetlen, kiváló művészeit, hogy az a rengeteg látogató degeneráltnak, ocsmánynak, értéktelennek látta őket.

És ha az, ami valóban értékes, az emberek szemében ocsmány és elvetendő lesz... akkor mi marad értéknek? Az, amiről a hatalom azt mondja, hogy érték.

entartete.jpg

Ugorjunk vissza.

A Magyar Időket valószínűleg egyáltalán nem érdekli, hogy Esterházy jó író vagy sem. Vagy bárki más jó író-e azok közül, akiket ócsárolni szoktak. Ők pusztán szimbólumok, és azt a területet jelképezik, amit nem sikerült elfoglalni, mert ott túl nagy a szabadság és nonkonformizmus. Ezt a szimbólumot szerintük le kell dönteni. De mivel az nem könnyű, inkább a goebbelsi módszert alkalmazzák: bármekkora kvalitás is legyen valaki, csak a megfelelő kontextusba kell helyezni, és a tömeg azután bárhol találkozik vele, kigúnyolja és megveti.

Egyébként a megbélyegzett német művészek a kiállítás után nem lelhettek többé nyugalomra. Menesztették őket oktatói állásaikból, nem kaptak többé megrendeléseket, sokan emigráltak vagy a menekülés más formáit választották. Max Ernst Amerikába, Paul Klee Svájcba költözött, Otto Dix vidékre vonult és csak problémamentes tájképeket volt hajlandó festeni, Ernst Ludwig Kirchner öngyilkos lett.

Szerencsére Esterházy Péter már nyugalomra lelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://eljeneduard.blog.hu/api/trackback/id/tr2514163865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trtr 2018.08.05. 21:26:30

Egy újabb cenzúrázó ballib blog a függetlenobjektív médiában.

-JzK- 2018.08.07. 01:10:08

youtu.be/cXvIf8roXD4?t=39m36s

fonix.blog.hu/2008/02/16/entartete_kunst_azaz_elfajzott_muveszet

en.wikipedia.org/wiki/Degeneration_(Nordau)

"Am gefährlichsten aber wird das Judentum dort, wo ihm erlaubt wird, sich in die heiligsten Dinge eines Volkes, in seine Kultur, in seine Religion und Kunst hineinzumischen und darüber seine anmaßenden Urteile abzugeben. Der Schönheitsbegriff des nordischen Menschen ist dem Juden von seiner ganzen Natur aus unverständlich und wird ihm ewig unverständlich bleiben.
Für die Reinheit und Sauberkeit des deutschen Kunstempfindens hat der wurzellose Jude kein Organ. Was er Kunst nennt, muß seine entarteten Nerven kitzeln. Ein Geruch von Fäulnis und Krankheit muß es umwittern. Es muß widernatürlich, grotesk, pervers oder pathologisch sein. Diese Fieberfantasien unheilbar kranker Hirne wurden einst von jüdischen Kunsttheoretikern der deutschen Öffentlichkeit als höchste künstlerische Offenbarung aufgeredet. Man hält es heute fast nicht mehr für möglich, aber solche Bildwerke wurden damals von fast allen staatlichen und städtischen Galerien angekauft; mußten von ihnen angekauft werden, weil jüdische Kunsthändler und jüdische Kritiker sie als die einzig mögliche, moderne Kunst anzupreisen wussten. Eine Welle der Verniederung und Bastardisierung ging durch alle Gebiete des deutschen Kulturlebens: Bildende Kunst, Architektur, Literatur und Musik litten in gleicher Weise. Mehr als ein Jahrzehnt lang haben die Juden hier ihr unheilvolles Regiment geübt: Als Kunsthändler, Musikverleger, Redakteure, Kritiker bestimmten sie, was in Deutschland Kunst und Kultur heißen sollte.
Der Jude Kerr, der Kunstpapst der Weimarer Republik. Der Jude Tucholsky, einer der übelsten Schmutzliteraten, prägte die Worte, daß der Landesverrat eine Ehre sei und das Heldenideal das dümmste aller Ideale. Der Jude Hirschfeld, der Homosexualität und sexuelle Perversion propagierte. Unter dem Anstrich geistreicher oder gar wissenschaftliche Auseinandersetzungen wurde versucht, die gesunden Triebe des Menschen in entartete Bahnen zu lenken."

---

Ezt oda lehetne feliratozni Sárosdi Lilla "művésznő" "alakítása" alá...

exterminador 2018.08.07. 01:10:52

Egyáltalán olvassa valaki a Magyar Idők kontraszelektált, frusztrált, tehetségtelen idiótáit? Ha nem (márpedig nem), akkor teljesen felesleges reklámot csinálni nekik.

saját 2018.08.07. 01:11:28

Szerencsétlen az utolsó mondat.... Esterházy, ha élne, bizony meg tudná vívni a maga csatáját. Szellemese, okosan - ahogyan mindig. Vagy sehogyse... mert méltatlan.

ArriMedes 2018.08.07. 05:49:29

tehát nem írhatnak arról hogy egyes írókat nagyobb megbecsülés övez a kelleténél, csak arról hogy rosszak.
és kell a szokásos náci-zsidó párhuzam is kell.
itt tartanak a liberálisok, komolyan?

jajdehülyevagyok 2018.08.07. 05:49:29

Amíg ilyen prekoncepcióval történő megnyilvánulások születnek felesleges európaiságról írkálni. A kormányzati ellenségképkereső ideológiától az ilyen jmentalitás sem különbözik. Sajnálatos, hogy a magát értelmiségnek tartók között a beszűkültség ilyen mérvű, s képtelen más gondolkodásmódot elfogadni,s csak a saját közegétbtartja egyedül értékesnek, legyen az a havasokban, a belbudán, vagy a nagykörúton belül. Hol a nyitottság és a befogadás?

apro_marosan_petergabor 2018.08.07. 08:46:59

Annó Kertész Péter Nobeldíjat kapott a Sorstalanság művéért. Esterházy az elsők között volt, aki erről beszélt a TV-ben, kb. olyan mondanivalóval, hogy sok más magyar iró van, aki megérdemelné a Nobel díjat, sőt sokkal inkább, mint mondjuk Kertész. Óhatatlanul is arra célozva, hogy az egyik ilyen méltatlanul mellőzött az ő lenne... Olvastam Esterházy egy-két könyvét, részemről középszerűnek ítélem, a Sorstalanság kifejezetten jó (a filmet azt hagyjuk, fejethető, a 2 milliárdból felépített néhány fabarakk kevésbé...). Nem vagyok irodalom kritikus, csak egy olvasó - ahogy szokták mondani kinek a pap, kinek a papné.
De határozott meggyőződésem, hogy sem Esterházy, sem más munkássága nem vitathatatlan, s mindenkinek joga van elmondani a véleményét róla, még egy Magyar Idők szerzőnek is, mint ahogy egy Index blogger is kifejtheti a véleményét a kérdésről. Voltak idők - nácizmus - mikor a politika akarta megmondani mi a művészet, s voltak idők - kommunizmus - amikor szintén.1989 után Berkesi ha végig ment a Szent István (Lenin) körúton, írótársai átmentek a túloldalra, nehogy köszönni kelljen az az öreg ávósnak...
Mao Ce Tung kulturális forradalma egy egész (sok ezer éves ultúrával rendelkező) népet taszított vissza a szellemi őskorba, ennek a Mao Ce Tungnak sok mai libero tapsolt annak idején.
Az idő nagy úr kirostálja és megtartja a valódi értékeket, a Széchenyi könyvtárban pedig minden kiadott példányból eltesznek 1-2 darabot, azért hogy legyen valsóág alapja a későbbi vitáknak...:) Azonban az szomorú, hogy a nevében szadaságra hivatkozó politikai irányzat - liberális - eltorzult, elnyomorodott, önjelőlt utódai (én liberoknak hívom őket) - sokszor ávós gyökerekkel akarják megmondani, hogy miről lehet s nem lehet beszélni, írni - no ezt hívják vélemény terrornak, ennek pedig nincsen helye sem az irodalmi sem a közéletben.

röf 2018.08.07. 08:50:07

Esterházy jó íróként született és rossz íróként halt meg.
Ergo senkinek nincs igaza.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.07. 08:50:07

Mivan bánccsák az idolt? Magyar Időkbe őróla nem írhatnak kritikát? Lehet vele vitatkozni....ja?
Egyszerűbb nacizni.
Szhanalhmas

felucca02 2018.08.07. 08:50:07

@jajdehülyevagyok: Mivel szembeni befogadásról beszélsz? Miért kellene nekem, vagy bárkinek elfogadni azt, hogy az ország egyik egyedülálló, elismert exportcikkét, Esterházyt próbálja meg egy frissiben alapított propagandalap lehúzni?
Az ilyen véleményekkel szemben nincsen helye a befogadásnak, ahhoz feljebb kell emelkedni. Ezeknek szöges deszka jár a pofájukba, sem több, sem kevesebb. Tudod, van egy minimum, ez a mentalitás pedig mélyen ez alatt van.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy Esterházy mondjuk tíz éve is szar író volt, vagy csak újabban az? Az agybaj sűrűsödésével válik egyre szarabbá, vagy hogyan van ez?

felucca02 2018.08.07. 08:50:07

@ArriMedes: A párhuzamok arra jók, hogy rávilágítanak a lényegre. Ez a párhuzam pedig elég egyértelműen adódik, ha már kormányzati körökben is kulturkampfról beszélnek.
Nem elég a pénz, még a lélek is kell? Na, apukám, abból nem kaptok!

chrisred 2018.08.07. 08:50:07

Egyáltalán nem véletlen, hogy a náci művészet és a szocreál olyan sok vonásában hasonlít. Az autoriter rendszerekben az egyéni látásmód, a saját perspektíva bűnös, tiltott dolog volt. Az lehetett sikeres, aki le tudott mondani róla.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.08.07. 08:50:07

" ... gy született az Elfajzott „művészet” ötlete, amely úgy mutatta be a huszadik század megkerülhetetlen, kiváló művészeit, hogy az a rengeteg látogató degeneráltnak, ocsmánynak, értéktelennek látta őket. ... "

Talán azért mert a műveik valóban azok voltak.

igazi hős 2018.08.07. 08:50:07

@ArriMedes: "egyes írókat nagyobb megbecsülés övez a kelleténél" Konkrétan Wassra gondolsz, írd le nyugodtan, nem szégyen. Látod, én konzervatív és olvasnitudó vagyok, ezért le merem írni, hogy Wass gyenge, Eszterházy meg nem. A minőség nem világnézet kérdése.
A náci párhuzamon miért sértődsz meg egy olyan kormány kapcsán, amely csak az egy az egyben Göbbelsi mintára felépített és igan hatékonyan (presze rengeteg pénzünkből, de ugye amit ellopnak az is a hatékonyság része) működtetett propagandának köszönheti a hatalmát?

herut 2018.08.07. 08:50:08

Sermmi más ez,mint egy nyolcvannégy éves (méltatlanul) kevesek által olvasott , hatvanhárom éves korára PhD fokozatig eljutó egykori Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetőjének véleménye. Joga van hozzá. Nekem meg Konrád Györgyöt olvasni,ha kedvem tartja.

Toadwart66 2018.08.07. 12:38:43

@ArriMedes: "itt tartanak a liberálisok, komolyan?" Nem, kedveském. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tart itt. Tudod, az a rogános. A liberálisokra inkább az a jellemző, hogy nem nagyon lehet őket egy irányba terelni és egymással is állandóan vitatkoznak. A diktatúrák és az autokráciák szeretnének egyforma embereket nevelni. Eddig még nem sikerült. A NER most megpróbálja. Talán próbáld meg értelmezni ezt az írást. Ha nem hülyítettek még el teljesen, talán sikerül. Ha igen, akkor olvass Gajdics Ottót. Őt jóvel könyebb értelmezni.

ogli dzsí 2018.08.07. 12:40:11

Ez mar holokauszt, vagy rosszab.

rockjano 2018.08.07. 12:40:11

Ugyan ez az egész csak arról szól hogy az un. jobboldalt (már amennyiben ezeket a fidesznácikat annak lehet nevezni) baromira frusztrálja a saját tehetségtelensége, mint mindig minden diktatúrát kiszolgáló bagázst. A dolog kisértetiesen emlékeztet a Kádár időszakra emlékszem ugyanilyen figurák írogattak hasonlókat... átéltem...

Meg kell őket érteni és bölcs mosollyal kezelni őket... valójában teljesen mindegy mit mondanak...nem számítanak...

citrix 2018.08.07. 13:02:36

A Magyar Idők (állami pénzen élő lap) véleménye a kutyát se érdekli. Ők ítélik meg Esterházy-t? Elég vicces. Mit tettek le eddig az asztalra ami alapján úgy érezhetik hogy joguk van bírálni? Semmit a seggnyaláson kívül.

ArriMedes 2018.08.07. 14:33:43

@igazi hős:

te annyira konzervatív vagy hogy tudod ki mire gondol?:))))

Horváth Sz. István 2018.08.07. 22:06:33

Mivel egy kicsit messzebb élek, egyáltalán nem értem ezt az értelmetlen "konzervatív contra liberál" címkézést, merthogy a jelenlegi felállásban egyik tábornak sincs köze ezekhez a klasszikus politikai irányzatokhoz. Tekintélyelvű banánköztársaságokat imitáló rendszerekben nincs mit beszélni ideológiákról! De valójában ez léyegtelen, amikor irodalmi művek, netán életművek megítéléséről van szó.

Semmiféle politikai machináció, bármiféle nacionál-szósszal álcázza magát nemzetmentőnek, nem fogja soha hosszantartón befolyásolni az igazi irodalmi művek rangsorát, értékét és befolyását. Sem a korábbi jobboldali kurzusoknak, sem a baloldali terrornak nem sikerült ez - és akik velem együtt olyan Esterházy-korúak, azok azért emlékezthet(né)nek az ilyesmire.

Szóval, bár gyerekkoromban, Kolozsváron, Erdélyben, a tiltott és dugiban olvasott Wass Albert vagy Nyírő - főleg románellenes felhangjai miatt - fantasztikus titkos élmény volt... de aztán az ember felnő, tanul, olvas mindenféle irodalmat különféle nyelveken, mászkál a nagyvilágban, s közben óhatatlanul újraértékel műveket, írókat, világot.

Ennélfogva Esterházyt jó írónak tartom. Már akkor annak tartottam, amikor a "kelet-franciák" között élve vágyódtam Magyarországra. Akkor is annak tartottam, amikor röpke évtized után már elvágyódtam Magyarországról. Akkor is annak tartottam, amikor lélekben megsirattam, hogy elvitte a hasnyálmirigyrák, mint apámat.

Meg sem érdemelitek, hogy magyar író legyen, de ő nem tehet mást, csak magyar író tud lenni.

ymel 2018.08.08. 06:41:21

Azt hittem, Esterházyról is szó lesz. Ugyanis Esterházy őskonzervatív hagyományokat őrző, mérsékelten liberális (jobboldali liberális) szerző, zseniális nyelvhasználó.
Én úgy látom, hogy a ballib holdudvara sem olvassa, mert ha valóban olvasnák, kicsit zavarban lennének, hogy hogy is van az, hogy EP (Esterházy P) odahaza gyakorlatilag semmit nem vállalt a házimunkákból, arra ott volt az asszony (az volt a dolga, sic!), hétvégén meg meccsre járt.
Ezenkvívül márcsak hagyománytiszteletből is utálta a komcsikat, nagyapja igazi 'oligarcha' volt, akit haláláig tisztelt és felnézett rá minden tekintetben. Érdemes lenne elolvasni ezekkel kapcsolatban rögtön a Termelési regényt és a Harmonia Caelestist - meg kell szokni (dolgozni kell érte), de utána rendkívül élvezetes és hasznos olvasmány is, különösen az utóbbi. Ott vannak benne a zsidók, akik a Tanácsközt-t összehozták, az utána lévő komcsik stb stb. Esterházy minden, csak nem ballib. EP viszont egyrészt udvarias és visszafogott ember volt, másrészt ő sem szart bele abba, ahonnan enni kapott. Márpedig az irodalmi kánonba az került bele, akit a balliberális (korábban komcsi) értelmiségi oda engedett. Stb.
Bonyolult ez, és azok is nevetségesek, akik a zászlajukra túzik (mert nyilvánvalóan max mottókat ismernek tőle), és az is, amelyik prüszköl rá (az meg még buta is).

ymel 2018.08.08. 06:41:21

@Horváth Sz. István: egyetértek veled - Wassal kapcsolatban is. Ajánlom neked is a kommentem. Üdv

vajdasagi 2018.08.08. 08:05:22

@ArriMedes: Nem az a kérdés, hogy hol tartanak a liberálisok. Az a kérdés, hogy hol tart a propagandaminisztérium. A magyar idők is azt írhat, amit akar, de ne a tőlem elvett adóforintokból.

vajdasagi 2018.08.08. 08:05:33

@ogli dzsí: Nem, ez nem holokauszt. Ez kultúrkampf. De sajnos te ezt nem érted, mert van benne az a szó, hogy kultúra.

Borbála Szűcs 2018.08.08. 21:19:54

Aki nem tartozik se jobbra, se balra, az kit olvasson? :) Nem fér a fejembe, hogyan sajátíthatja ki bármelyik politikai irányzat az irodalmat. Mi van akkor, ha szívesen olvasom Wass Albert, vagy akár Nyirő egyes műveit, de ugyanígy vagyok Esterházyval, vagy Závada Pál műveivel is. De tágítsuk a kört: mi van akkor, ha Alföldi rendezései is elgondolkodtatnak, de ugyanígy egy keresztény-konzervatívnak mondott rendező munkásságát is tudom értékelni?
A kis ember, ha úgy tetszik műkedvelő kategóriába sorolom magam. Nem tudok hangzatosan és mélyenszántón értekezni ideológiákról, ide-oda való besorolódásokról... De az irodalom a mienk is, egyszerű embereké. Tiltakozom a kisajátítás ellen.

Berzsián 2018.08.09. 06:20:40

@trtr: Kit cenzúráz? Senkit. Más cikket tetszett olvasni, vagy nem tudja, mit jelent a cenzúra szó. A Magyar Idők vegzálja Esterházyt. Legalább egy halottat tisztelhetnének, ha már a magyar irodalmat nem.

Judit Geher 2018.08.09. 14:10:42

@-JzK-: Ennek a cikknek az idézése felér egy uszítással.

Judit Geher 2018.08.09. 14:10:48

@-JzK-: @apro_marosan_petergabor: Ha már ilyen lesujtó véleménye van a Nobel-díjas Kertész Imréről, legalább a nevét illenék tudnia (nem Péter, Imre).

A Szent István körút pedig soha nem volt Lenin körút, mindig is Szent István körút volt. Jobban figyelhetne az ilyen részletekre.

ArriMedes 2018.08.09. 14:19:56

@Toadwart66:

ebből is látszik, hogy a felszínes megértés és nagyarcú kiokatatáson túl nincs semmi.
amúgy dalolj madárkám, hol voltak pl. esterházy megítélését illetően az annyira vitatkozó liberálisok? sorold a liberális kritikákat. ja, olyanok nem voltak, mert libbant körökben imádni kellett, ugye, aztán támadták azt, aki nem esett hanyatt minden művétől.

ArriMedes 2018.08.09. 14:26:58

@ymel:

Esterházy minden, csak nem ballib. "

mszp-szdsz-re szavazott, keményen antinacionalista volt, nálunk ez ballib.

amúgy az nem esik le a liberráltaknak, hogy nem esterházy támadásáról van szó a kultúrharcban?
ennyire buták vagytok?

Tangooo 2018.08.12. 09:32:19

"De gustibus non est disputandum".
Neked a pap, nekem a papné. A posztolónak Esterházy, nekem Ottlik.
Ilyen egyszerű ez.

chrisred 2018.08.13. 05:42:41

@Tangooo: A művészethez való hozzáállásod nagyjából azt az amerikai zenekritikust juttatja eszembe, aki a kritikájában azt jósolta, hogy Bartók hegedűversenye nem fogja kiszorítani Brahms vagy Csajkovszkij hasonló műveit.

chrisred 2018.08.13. 05:43:30

@ArriMedes: Ja, ez a kultúrharc valójában a kultúra elleni harcot jelenti.

Tangooo 2018.08.13. 10:57:00

@chrisred: És miből következtettél erre? Azzal adós maradtál. Egyébként - lévén, hogy van egy zenei diplomám is - felvilágosítalak arról, hogy egy versenymű nem versenyez egy másik zeneszerző versenyművűvel, így Bartók II. Hegedűversenye (van neki egy első is, ami a Két kép c művében (Ideális c. tételében) szerepelt már, sem versenyez Csajkovszkij, vagy Brahms hegedűversenyével, sőt győztest sem szoktak hirdetni köztük.
Ne vagdalkozz butaságokkal, a "jólértesültségedet" fitogtatván!

chrisred 2018.08.14. 05:32:55

@Tangooo: Csak abból, amit leírtál. Na, ha ilyen művelt vagy zeneileg, akkor elég ezt a műveltséget áttranszformálni az irodalomra, és rájöhetsz, hogy Ottlik sem versenyez Esterházyval. Aki mindkettőt képes érteni, befogadni, szélesebb látókörű lesz annál, aki az egyiket kizárja az életéből.

Tangooo 2018.08.14. 12:50:34

@chrisred: Légy erős! Esterházy volt az, aki egy db A4-es lapra rámásolta Ottlik Iskola a határon c remekművét, nyilván azért, hogy demonstrálja, milyen kitűnő írónak tartja, úgyhogy nem Ottlik, aki Esterházy művet másolt, talán nem véletlen. Ha erről nem hallottál, akkor irodalomban sem lehetsz túl tájékozott, úgyhogy jobb, ha olvasgatsz és nem irkálsz.

chrisred 2018.08.15. 05:37:37

@Tangooo: Ez közismert, csak neked lehet új sztori. Amúgy meg köszönőviszonyban sincs azzal, amiről szó volt, szóval neked már a köznapi szövegek értelmezésével is gondod lehet.

Tangooo 2018.08.15. 10:35:55

@chrisred: Persze. Biztos. Írtam a receptet: olvasni, nem irkálni hülyeségeket!

chrisred 2018.08.16. 05:17:16

@Tangooo: Akkor először a magad számára váltsd ki, hátha használ.

Tangooo 2018.08.16. 09:35:10

@chrisred: utoljára egy bíztató mondat számodra: az látszik, hogy egy kis tudálékos pöcs vagy, de bízhatsz benne, hogy idővel nagy f@sz lesz belőled.

chrisred 2018.08.17. 05:22:45

@Tangooo: Saját tapasztalat? Láthatóan sokat haladtál előre ezen az úton.
süti beállítások módosítása