Kimondjuk!

Éljen Eduárd!

Éljen Eduárd!

Észak-Korea FM. Miért van válságban a magyar állami propaganda?

2018. augusztus 05. - Parászka Boróka

Van egy szleng, amit a Magyarország határain kívülről Magyarország felé utazó magyarok használnak: „tekerjünk az Észak-Korea FM-re”. Ez azt jelenti, hogy a román (szlovák, stb.) nyelvű adókról, amint elértük a magyar adáskörzeteket, kapcsoljunk át a magyar nyelvű adókra. Ezeken – az évszázados császári, királyi, pártelnöki, ellentengernagyi, komisszári hagyományoknak megfelelően – mindig minden nagyon szép, minden nagyon jó, és kivétel nélkül mindenki nagyon, de nagyon, mélyen meg van elégedve mindennel. Ilyen mély egyetértés és megelégedés, ilyen virágos jókedv, mint a magyar médiában sehol a búbánatos K. Európában nincsen. Ez annak, aki nincs hozzászokva a magyar nyelvű médiához (mert kitartó, rendszeres munkával leszoktatták róla az elmúlt években) kuriózum, hátborzongató élmény. Észak-Korea FM olyan, mint a horror: bele belekóstol az ember, hogy aztán megnyugodva könyvelhesse el, de jó, hogy saját adáskörzetébe visszatérve eltekerhet, hogy nem ezzel kelnie és feküdnie mindennap (ellentétben a szegény magyarországi médiafogyasztóval, akinek mély részvétemet ezúton is szeretném kifejezni).

 

Az állami propaganda olyan ma Magyarországon, amilyen (az észak-koreai) nagykönyvben meg van írva. Tökéletesen működik: minden lefedett és kontrollált. Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik. És ha nem, akkor azt majd elintézi a biztonsági szolgálat, az őrző-védő cég, a házelnök, a viceházmester, a szóvivő – aki éppen ráér. Az újságírókat itt kitiltják a parlamentből, akkor is, ha az EBESZ a földhöz veri magát Magyarország koronázatlan miniszterelnökét csak olyan riporter közelítheti meg, aki elég kérlelhetetlenül újra és újra bele tud kérdezni „ugye miniszterelnök úr, hogy mennyire Önnek van igaza, már megint, most és mindörökké ámen?” Nagy Katalin ennek a műfajnak kétségtelenül a szakmai csúcsa, tanuljunk tőle alázattal. Magyarországon a külföldi sajtó sem ugrál kénye kedve szerint, nem kérdez bele a vakvilágba. Ha mégis megpróbálja, nagyvonalúan kivezettetik és megfeddik, deresre is húzhatnák, de hátha tanul a szép szóból.

 

Az állami propagandát egyetlenegy veszély fenyegeti: önmaga. Minden egyéb híreszteléssel ellentétben, nem minden újságírót lehet megfegyelmezni, rövid pórázon tartani még Magyarországon sem. Sőt, az utóbbi években azt láttuk-látjuk, hogy egyre több kolléga hagyja ott a szakmát, vagy kezd partizánakciókba a manipulációs monstrummal szemben. Nagy Navarró Balázsék sztrájkja kezdte a sort, és senki sem mondhatja, hogy Balázs könnyen feladta volna. A Fejér Megyei Hírlapban 2016-ban sikerült olyan furmányosan megszerkeszteni a központi irányítással leküldött, kötelezően leközlendő miniszterelnöki interjút (ahogy a szakzsargon nevezte ezt már a Ceausescu érában is „musz-anyagot”), hogy a Pannon Lapok Társasága nem győzött bocsánatot kérni érte. A Népszabadság elleni támadás volt az első olyan sajtó elleni támadás, ami még a fideszes, a miniszterelnökhöz megkérdőjelezhetetlenül hű elitet is megriasztotta, Szőcs Géza „rendkívüli csapásnak” nevezte a magyar sajtószabadságra nézve a lapbezárást. Persze mindenki tudta már akkor: ez még csak a kezdet, a főpróba, és jön majd sorra mindenki – tudták ezt már akkor maguk a fideszesek is. Ekkor terjedt el a a #senkikvagytok hashtag is: a hashtag ellenállás idején nem kell ennél tömörebb összefoglaló. Jött aztán a Magyar Nemzet bezárás, s lett belőle Magyar Hang – A túlélő magazin. A Heti Válasz nyomtatott verzióját alig néhány héttel élte túl az online kiadás: mára azt is „lelőtték”, ahogy a netes (nem annyira képes) beszéd mondja. A Hírtévé munkatársai közül többen (például György Zsombor, Lampé Ágnes, Láng Balázs) felmondtak

 

Mi jöhet még? A semmi és a senkik. A magyar kormányzati médiakoncentráció Magyarországon és Magyarország határain túl is válsággal küzd, mert leszámítva a gurgulázva, behajolva, mélyen alákérdezőket, a szakképzetlen vágólap-kezelőket, a szakmányban átmásolókat, a szöveggenerátorral publicisztikákat gyártókat, senki sem akar bedolgozni ide. Pénz van, ember nincs a magyarított észak-koreai médiaportfólióra.

 

 

Ettől persze Nagyvárad felé haladva, Pusztaújlak közelében már felharsan az Észak-Korea FM. Nyomja ugyanazt, ugyanúgy, rendületlenül. Nem ismeretlen jelenség ez. Romániában megrohadt, penészes gyárfalak mellett elhaladva még ma is láthatóak, kitartanak az egykori, romániai propaganda feliratok. Éljen a párt! Éljen Nicolae Ceausescu elvtárs! És milyen jó megborzongani az árnyékukban: ha nem lennének, még a végén elfelejtenénk, milyen volt ebben élni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eljeneduard.blog.hu/api/trackback/id/tr8314162729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. Barbie 2018.08.06. 19:22:30

Pontos es tomor jellemzes a fidesz mediabirodalomrol. Habar medianak nevezni eros tulzas, lejarato, mocskos hazugsaggyaraknak es alaptalan sikerpropagandaharsonanak lehet csak ezeket hivni.
Az meg reszletkerdes, hogy minosegi ujsagirok nincsenek a rendszerbe, sot mar a kozepesek is (mar amelyiknek van gerince) lelepett. Mindig lesz par szaz max. erettsegis, ujsagirast messzirol se latott, nyelvtanbol kegyelem kettessel atengedett szolga, meg szamtalan fidelitasos bambamarha, akiknek az IQ-ja meg pont eleg arra, hogy a napi ragalmazo cikket megirja az eppen kipecezett ellenzeki celszemelyrol, vagy osszerakjon fel oldalt arrol, hogy mekkora utolerhetetlen zseni az o viktoruk es tolvaj bandaja. De az atlaghulye, 2 millio fidesznyiknek ezek az irasok is pont megfelelnek. Mert a fogado oldalon is pont akkora a szellemi nyomor.

Etniez 2018.08.06. 19:44:01

Az a vicces, hogy tök mindegy mit nézel, hallgatsz, olvasol, ugyanazt kapod. Minek tartanak fent ennyi 1 százalékos részesedésű tvt, újságot, rádiót?

ogli dzsí 2018.08.06. 19:44:12

az előcenzúrázott libbantblogok vannak válságban

Nagykörúton túli magyar 2018.08.06. 19:50:45

Észak Korea FM? :D
Mit szívtatok már megint vazze? Bulizgattok az Oktogonon ma is?

Parászka Boróka 2018.08.06. 19:52:57

@Szél Bernadett börtönben van már?: sajtos tejfölös lángost a marosvásárhelyi strandon.

midnightcoder2 2018.08.06. 20:08:32

Csak csendben jegyezném meg, hogy ma a baloldalnak még mindig sokkal-sokkal nagyobb médiafelülete van, mint a jobboldali ellenzéknek volt a 90-es években. Ja, és akkor nem volt index, közösségi média és általában az átlagpolgárnál netes elérés. És ma bárki szabadon alapíthat újságot, nem úgy van mint a 80-as években, amikor Demszky elvtársék akik még akkor nem voltak elvtársak az aluljáróban osztogatták a szamizdatot. Aki pedig azt mondja, hogy a baloldal nem tett magáévá annyit az elmúlt 30 év alatt, amiből a BBC is elüzemelne, az engedje meg hogy oldalba kacagjam. Más kérdés, hogy egyrészt egy 444 nagyságrendekkel olcsóbb mint egy Népszabadság és legalább akkora a véleményformáló ereje (az indexről nem is beszélve), másrészt jó eséllyel az a mögött lévő balfék értelmiség már az MSZP-nek is kényelmetlenné válhatott.

Nagykörúton túli magyar 2018.08.06. 20:08:44

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

Nem tudom, de nekem erről jut eszembe Észak Korea. :)

sírjatok 2018.08.06. 20:31:07

"Van egy szleng, amit a Magyarország határain kívülről Magyarország felé utazó magyarok használnak: „tekerjünk az Észak-Korea FM-re”."

Van egy szleng, amit az ilyen blogokra használnak: "olvassuk el a pöce nyúzt". Most találtam ki. Kb. úgy, mint te ezt az Észak-Koreás faszságot.

káposzta 2018.08.06. 21:07:16

Lehet, hogy kicsit offtopic, de minden fidesz szavazó hülye.

jandera 2018.08.06. 21:55:54

@káposzta: Nagyon offtopic, de igaz.
( Bár állítólag egy haverom nagynénje ismert olyat, aki egy nem hülye fidesz szavazó mellett ült a moziban...)

_Neville 2018.08.06. 22:24:26

"Van egy szleng, amit a Magyarország határain kívülről Magyarország felé utazó magyarok használnak: „tekerjünk az Észak-Korea FM-re”. " Igen? Akkor én még hogyhogy soha sem hallottam?

feketeesfeher 2018.08.07. 01:10:45

@midnightcoder2: "ma a baloldalnak még mindig sokkal-sokkal nagyobb médiafelülete van, mint a jobboldali ellenzéknek volt a 90-es években."

Megjegyzésed a magyar média mérhetetlen nem ismeretéről tanúskodik.
Plusz arról, hogy totálisan félreérted a média szerepét a társadalomban. Jó, nem vagy ezzel egyedül. Valszeg a többséghez tartozol.

Ad 1, Nem a pártoknak kellene fenntartani a saját belterjes médiájukat, mert az sehová sem vezet. Én kollektív intellektuális öngyilkosságnak hívnám ezt, ha kérdezne erről valaki.
Ad 2, A 90-es években, sőt, úgy 2005-ig az volt a fő kérdés, hogy a nem pártok által uralt médiában mekkora felületet kapnak az egyes politikai intézmények. (nem csak pártok) Ebben is voltak nyilván anomáliák, de a rendszer maga életképes volt.
Ad 3, A "balliberális politikai elit" -szerintem nagyon helyesen- nem uralta a médiát. Nem jelent meg a megyei lapok mindegyike ugyanazzal a Hornt/Medgyessyt/Gyurcsányt éltető vezércikkel, megtámogatva az index meg pár más portál dettó szolgai címlappal. A "balliberálisok" ugyan fontosnak tartották a sajtót, de nem akartak felette uralkodni, (jó, a közmédiában azért voltak fura lépések) hanem jó viszonyt akartak a sajtóval.
Az kétségtelen, hogy bénáztak sokszor abban, hogy hogyan kommunikálnak. A fidesz nem bénázik már. Megvette, oszt utasításba adta, hogy kinek mit kell írni.

A lényeg csak annyi, hogy egy tisztességes civilizált országban nem a pártok csinálnak maguknak médiát, hanem az erre szakosdott emberek csinálnak médiát, és adnak hozzáférést az üzenetek közvetítéséhez a pártoknak, civil szervezeteknek, szakszervezeteknek, szakmai egyesületeknek, és bárkinek, akinek a véleménye társadalmilag fontos.
Oké, ez szerintem is az ideális, soha tökéletesen el nem érhető helyzet, de törekedni errefelé kellene, és nem arra, hogy az uralkodó politikai réteg minden kis csoportjának legyen egy saját ki hírharsonája. Az épp hatalmon lévőnek meg legyen egy legyőzhetetlen kurvanagy.

2018.08.07. 01:11:15

@sírjatok: de miért olvasol pöce nyúzt?
A, érdekel
B, pártfeladat
C, erre élvezel
D, nem bírod a fidesz sajtót, de nem mered bevallani
E, jó pénzért

Stenonis 2018.08.07. 01:11:23

@midnightcoder2:
A jobboldalnak gyakorlatilag most nincs semmilyen médiafelülete.

Mert a fidesznyalonc média se nem jobboldali, se nem konzervatív. Hanem egyszerűen a pártpropaganda kiszolgálója. És ebben a tekintetben a Szabad Nép méltó utódai.

nemecsekerno_007 2018.08.07. 01:12:00

- Miért lenne válságban a magyar állami propaganda?

:)

Amíg vannak "ballib" blogok, addig állami propaganda se kell :D

LIPSI MENTES ÖVEZET 2018.08.07. 04:42:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"A, érdekel
B, pártfeladat
C, erre élvezel
D, nem bírod a fidesz sajtót, de nem mered bevallani
E, jó pénzért "

F, Orommel hallgatom a libbantak szanalmas, remenytelen nyusziteset.

Orulok hogy tovabbra is esznelkul diktaturaznak, meg korrupcioznak, es tagadjak az illegalis bevandorlas tenyet. Orulok, mert ebbol lesz az UJABB KETHARMAD 22-ben.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.08.07. 07:48:42

@LIPSI MENTES ÖVEZET: Te, a hatvannyolcadik kétharmad élvezésében nem zavar téged egy picikét az a TÉNY, hogy Fidesz-Magyarországon a legalacsonyabb a GDP-növekedés a régióban és ez is csak az eu-s támogatásoknak köszönhető, különben csökkenne?

Csak kérdezem.

ogli dzsí 2018.08.07. 09:16:28

@Valóság nevű unokahúgotok: "a TÉNY, hogy Fidesz-Magyarországon a legalacsonyabb a GDP-növekedés a régióban"

ne fukarkodj a tenyekkel

chrisred 2018.08.07. 10:38:34

@Etniez: Egyelőre az volt a cél, hogy minden médiatermék az ő akaratukat közvetítse. Amint ez megvalósul, szép lassan csökkenni fog a számuk, ahogy például a Magyar Idők és a Magyar Nemzet is összeolvad.

chrisred 2018.08.07. 10:38:59

@Szél Bernadett börtönben van már?: Nem mondod, hogy minden koreai polgár eldöntheti, hogy kinek nyújt hozzászólási felületet a blogoldalán?

Nagykörúton túli magyar 2018.08.07. 10:56:50

@chrisred: Egy diktatúrában már csak így megy akkor, ezek szerint.

2018.08.07. 11:01:20

@Etniez: mert nem ők, hanem TE FIZETED? azt ha nem lesz állami csecs, az eddig összeharácsolt vagyonból majd telik rá

chrisred 2018.08.07. 11:10:22

@Szél Bernadett börtönben van már?: Minden autoriter rendszernek van egy végcélja, ahová el akar jutni. De aztán hogy sikerül-e, a külső körülményeken is múlik.

Nagykörúton túli magyar 2018.08.07. 11:25:19

@Valóság nevű unokahúgotok: "TÉNY, hogy Fidesz-Magyarországon a legalacsonyabb a GDP-növekedés a régióban"

ööö... izé.
Szóval ahol a legalacsonyabb a GDP növekedés, ott az EU a maximális mértékben, 24%-kal csökkenti a támogatást. Ezt akkor most megmagyaráznád, mert elvesztettem a fonalat.
index.hu/kulfold/eurologus/2018/05/29/majdnem_a_negyedet_buknank_a_kohezios_penzeknek_2021_utan/

aztán:
"és ez is csak az eu-s támogatásoknak köszönhető, különben csökkenne"

Vannak itt a cikkben ilyen érdekességek, hogy aszongya:
Magyarország támogatások 2014-2020 között:
23,6 miliárd euró, azaz 9,8 millió fővel számolva: 2408 euró/fő.
Ugyanakkor Szlovákia:
15,1 milliárd euró, azaz 5,4 millió fővel számolva: 2796 euró/fő.
Szóval arányaiban nézve Szlovákia több támogatást kap/kapott, mint Magyarország 2014-2020 között. Egészen pontosan 16,1%-kal többet.
És aztán vegyük figyelembe, hogy míg Szlovákiának 0 eurót kellett visszafizetnie az EU/IMF párosnak a hitel törlesztéseként, addig Magyarországnak 14.000.000.000 eurót. A támogatásként megkapott pénz KÉTHARMADÁT!!! Gyakorlatilag a régiós országokhoz képest elenyésző uniós támogatás részaránya!

ÍGY KELL ÖSSZEHASONLÍTANI A RÉGIÓS ORSZÁGOKAT!

És ezzel a magyarok kétharmada teljesen tisztában van, ezért szavazott úgy áprilisban, ahogy. És fog 4, meg 8, meg 12 év múlva is. Akárhogy nyüszítetek is a hatalomért.

chrisred 2018.08.07. 11:49:25

@Szél Bernadett börtönben van már?: A választásra jogosult magyarok alig több mint kétharmada adott le szavazatot. Mit lehet ebből leszűrni, mivel vannak tisztában?

midnightcoder2 2018.08.07. 13:01:46

@Stenonis: Attól függ, mit tekintesz jobboldalnak.

midnightcoder2 2018.08.07. 13:01:57

@feketeesfeher:

Ad1 : Igazából oldalak tartják fenn. A pártok csak a politikai oldalak külső megnyilvánulásai. A jobboldalt kb. tök mindegy hogy MDF-nek, vagy FIDESZ-nek hívják, a balt pedig kb. mindegy hogy MSZP-nek vagy DK-nak vagy SZDSZ-nek. Az oldalaktól pedig sehol nem mentes a média, még a BBC sem az. Vagy nézd meg Pl. az USA-ban a Trump elleni médiahadjáratot. Nem mondom, hogy Trump nem egy idióta, de elég sok amcsi elnök volt a történelemben akiket nem az eszükért szerettünk, ilyen médiahadjárat pedig soha nem volt egyik ellen sem.

Ad2: Én nem (teljesen) pártok uralta médiáról csak a Kossuthról tudok abból az időből. De ott is a műsorok és az azokat uraló személyiségek erős baloldali kötődéssel rendelkeztek. Már az MDF idején is. Elég csak Pl. a Rádiókabaréban Hofira gondolni.

Akkoriban a baloldal kezében volt a közszolgálati média, azon belül az egyetlen jobboldali műsor a Vasárnapi újság volt vasárnap reggelenként a Kossuthon. Ez volt az ellenzék egyetlen megjelenése az elektronikus médiában. A kereskedelmi adók is erősen a baloldalhoz húztak, a megyei lapok pedig pont úgy a ballib oldal kezében voltak, mint ahogy ma a FIDESZ-ében. Plusz ott volt a Népszabó, Népszava, Szabad Föld, a HVG, a Hócipő, ÉS, stb. A jobboldali médiát pedig két alig olvasott újság jelentette. Internet pedig mint mondtam nem volt.

Most pedig, ha nagyon megnézed azt látod, hogy a HVG, Népszava biztosan megvan, de szerintem az ÉS, Hócipő, Szabad Föld is. Plusz van Index, 444.hu, stb. Közben pedig sír a baloldal, hogy oda a sajtószabadság.

Ad3: Az, hogy ezek a médiák különböző címlapokkal adták az akkori kormány üzeneteit közvetítő cikkeket, nem sokat von le a dolog propagandaértékéből.

2018.08.07. 13:02:06

@_Neville: ha eleve arra van állítva, nem kell odatekerni. Ezért nem is hallhattál ilyen megjegyzést.

BiG74 Bodri 2018.08.07. 13:02:14

Ezt a szlenget nem ismerhetem, ha másért nem, mert az ország közepén élek. De akik a határokon túlról jó magyarságukban a fityiszre ikszeltek, na azok se!

röf 2018.08.07. 13:02:21

Ühüm....
Bazzeg, írjátok már le, mit csinálnátok ha ne adj' Isten hatalomra kerülnétek.
(E helyett a sok értelmetlen vinnyogás helyett...)

sírjatok 2018.08.07. 13:03:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: ugyanazért, amiért állatkertbe is járok.

kommentes nikk 2018.08.07. 13:34:19

Annyira jellemző a szabad médiáért, a demokráciáért, a szólásszabadságért óbégató blogokon az előcenzúra. Ez egyszerűen egy tökéletes kép a demokárciafelfogásotokról :))))))

LIPSI MENTES ÖVEZET 2018.08.07. 15:07:02

@Valóság nevű unokahúgotok: Az orszag 2010-ben, egy brutalis diktaturabol plusz allamcsodbol indult. Szoval nagysagrendileg rosszabb helyzetbol, mint a kornyezo orszagok es meg igy is beeloztuk oket 8 ev alatt.

kolomparlole1114 2018.08.07. 15:22:22

Orbán Viktátor, a kommunista hazaáruló tolvaj KISZ titkár, jó román hazafi! Csak az a baj hogy MAGYARországon kárékonykodik!

Nagykörúton túli magyar 2018.08.07. 17:51:21

@kolomparlole1114: No mi az, már megint be vagy állva az Oktogonon tüntizgetés közben?
www.youtube.com/watch?v=Hz46k5NH8b4

feketeesfeher 2018.08.08. 00:00:34

@midnightcoder2:
"Ad1 : Igazából oldalak tartják fenn."

Civilizált esetben nem. Ideologikus kötődésekkel nincs baj, tehát lehet egy lap konzervatív, vagy radikális, vagy liberális vagy baloldali vagy bármi más, a helyes megoldás mégis csak az, hogy egy lapot, médiafelületet az olvasói tartanak el, nem politikai pártok.

"A jobboldali médiát pedig két alig olvasott újság jelentette."
Az a kérdés, miért volt alig olvasott. A válasz viszont egészen biztosan nem az, hogy majd a jobboldali pártok behajtják őket az aktuális politikai céljaik elérésére. (vagy baloldaliak, ez most mindegy)

"Ad3: Az, hogy ezek a médiák különböző címlapokkal adták az akkori kormány üzeneteit közvetítő cikkeket"

A helyzet az, hogy az akkori szoci kormányoknak nagyjából nulla befolyásuk volt a megyei lapokra. Jó, nem nulla, legyen úgy 10%. De ennél nem volt több.

De ezek mind tökmindegyek, ha arról szeretnénk eszmét cserélni, hogy a magyar társadalom szempontjából milyen sajtószerkezet lenne a legmegfelelőbb.
süti beállítások módosítása